Въоръжени се качиха днес на борда на моторен кораб РУЕН (RUEN,

...
Въоръжени се качиха днес на борда на моторен кораб РУЕН (RUEN,
Коментари Харесай

Въоръжени се качиха на кораб на Руен на БМФ, има 8 български моряци на борда

Въоръжени се качиха през днешния ден на борда на моторен транспортен съд РУЕН (RUEN, IMO: 9754903) от състав на Параходство Български морски флот, научи Maritime.bg.

Инцидентът с РУЕН идва на фона на провежданите от Йемен офанзиви против търговски кораби в Червено море. Представител на придвижване „ Ансар Аллах “ съобщи пред Maritime.bg, че към момента не може да се удостовери осъществяване на интервенция от йеменските хути в тези води.

Става дума за регион на към 380 морски благи източно от йеменския остров Сокотра и 700 морски благи източно от Босасо, Сомалия.

Компанията за морска сигурност „ Амбри “ заяви, че в региона е имало рибарски транспортен съд, плаващ под флага на Иран, което ускорява опасенията за евентуално пиратско нахлуване.

Това е втори сходен случай след опита за похищение на танкер CENTRAL PARK с двама българи на борда. Тогава американският флот задържа петима сомалийски пирати.

По информация на Maritime.bg на борда на РУЕН има 8 български моряци, 9 моряци от Мианмар и едно морско лице от Ангола.

Очаквайте детайлности за развиването на обстановката с плавателния съд.

В четвъртък сили на „ Ансар Аллах “ нападнаха контейнеровоз на датската Maersk във водите на Червено море. Срещу плаващия под флага на Хонконг MAERSK GIBRALTAR (IMO: 9739692) e извършена ракетна пукотевица. Maersk заяви по-късно, че няма потърпевши моряци от екипажа.

Американският военен транспортен съд USS MASON (DDG 87) е бил нападнат от сили на „ Ансар Аллах “. Срещу кораба е ориентиран дрон, като офанзивата е отбита сполучливо. В сряда хутите изстреляха ракети и против танкер ADMORE ENCOUNTER.

Преди тази поредност от набези, пожар избухна на борда на танкер STRINDA, който бе изумен с противокорабна ракета. Екипажът на плавателния съд съумя да овладее огъня.

Всички кораби са законна цел, без значение от флага, под който плават, в случай че правят преход към или от пристанища на Израел, заяви говорителят на Въоръжените сили на непризнатото държавно управление в Санаа бригаден военачалник Яхя Сареe.

Maritime.bg е единствената българска медия, осъществила връзка с „ Ансар Аллах “. Групировката задържа автомобиловоз GALAXY LEADER с двама български моряци в екипажа. Пред изданието представител на придвижването съобщи, че те са в сигурност и имат право да споделят с околните си.

Гражданите на Йемен, които посещават GALAXY LEADER, не тормозят екипажа. Това съобщи в понеделник източник на Maritime.bg в придвижване „ Ансар Аллах “, което задържа плавателния съд преди съвсем месец в южната част на Червено море.

В четвъртък източникът на Maritime.bg в придвижването разгласи, че на моряците от екипажа е позволен следващ контакт с родственици и близки.

Maritime.bg напомня, че край крайбрежията на ОАЕ и при хипотетичен удар от дрон бяха нанесени вреди по контейнеровоза CMA CGM SYMI. От „ Eastern Pacific Shipping “ отхвърлиха да оповестят дали в екипажа има български моряци.

Последва нахлуване против плаващия под флага на Либерия танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има също двама българи. Военноморският флот на Съединени американски щати заяви, че са били арестувани пет лица, които са създали опит да похитят кораба. Пентагонът заяви, че става дума за пиратски акт.

Хутите организираха набези и против кораби UNITY EXPLORER и NUMBER 9.

Движение „ Ансар Аллах “ разгласи, че „ Червено море е затворено за Израел “. Организацията предизвести, че офанзивите против търговски кораби ще продължат до „ прекъсване на геноцида в Газа “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР